HOOFSTUK EEN

Wanneer jy by Tweeling indraai en die dorp binne ry, vat jy die eerste straat links, dan eerste regs en daar by die groot pepperboom staan die groendakhuis met die stokrose op die sypaadjie en ’n hekkie wat lam aan ’n paal hang. Voor die huis staan ’n groot peerboom.

 

Dis ’n groot huis met oopskuif vensters, rooihoutvloere en hoë plaffonne. Daar is ’n stoep reg rondom die huis met die mooiste stoepmuurtjie wat bloedrooi gepollitoer is en die mooiste pilare. Die huis is spierwit geverf met ’n beige deur en die sifdeur om die vliee uit te hou is ’n mooi diep-donker-rrooi geverf. Die sif is dan netjies daarom gespan sodat vlieë muskiete en naggoggas nie inkom nie.

Die kombuis is lekker ruim, soos dit nou maar moet wees vir so groot huis. Hulle sê altyd, hoe groter die huis, hoe groter die kombuis. In die middel van die vloer staan ’n groot ou houttafel met vier houtstoele. Daar is nog ’n ou koolstoof wat die kombuis lekker warm maak in die koue Vrystaatse winter maande.

Die slaapkamers is so groot dat daar ’n dubbelbed, twee enkelbeddens en nog ’n donkerhout wardrobe kan inpas. Aan die een dant van die kamer sal ’n dressingtable staan en sommige kamers het ’n kaggel in.

Daar is twee sitkamers in die huis. Een wat lekker groot is met ’n los mat en dan bal en klou meubels. Elke stoel het sy eie tafeltjie waarop ’n koppie tee kon staan, of ’n asbakkie. Elke stoel het ’n los kussinkie op. In die een hoek is ’n groot radio gram.

Die ander sitkamer, meer in die boonste deel van die huis, is ’n kleiner. Net so 4 stoele, wat nie juis deel van n stel is nie, ’n ronde koffietafel met ’n blompot daarop en daar is ook nie ’n mat nie. Net die geelhoutvloer wat met elke tree wat mens gee ’n ander klank kraak.

Die tuin is groot. Baie bome, groot grasperk. As dit so laatmiddag word, dan sal die tuin donker word soos die bome dit begroei. Dis ’n baie besonderese plek hierdie. Tannie Hessie het gewoontlik teen kersfees die lang tafel onde die bome gedek, dan kom al wat neef, niggie, oom en tante daarheen vir die kersete.

Moenie eens praat van die groentetuin beplant met boontjies, pampoen en tamaties. Die voortjies is netjies gegrou, reguit lyn. Hulle het ’n pen aan die een kan ingekap met ’n tou
aan en dan aan die anderkant die ander pen gaan inkap sodat die voortjie reguit moet loop. Dan is daar riete so weerskante van die voortjie staan gemaak sodat die boontjies daarop kan rank. Hulle sê ook hoe hoeër die stilliasie is, hoe meer gaan die boontjie dra.

 

Hier woon my Tante, Oom en niggie Timothy

2 thoughts on “HOOFSTUK EEN

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: