HOOFSTUK 2

Tant Hessie Benson is wel bekend in die dorp asook in die distrik. Sy is my tante van ma se kant af. Die mense sê dat sy ’n eksentrieke vrou is. Sy sê dan altyd: “Ag nee man, eksentriek is maar net ’n mooi woord om te sê iemand is bedonnerd in sy kop. Ek is lank nog nie bedonnerd nie”

Elke keer as sy so gesê het, dan moes ek lag en later het ek ook maar die woord gebruik. Sy het afterall vir my die ‘bedonnerd’ woord geleer. My ma wou stuipe kry, maar toe daardie woord in my kop sit, toe sit hy vas. Ek het baie tyd by tannie Hessie se huis spandeer. Ek en my niggie, timothy het saam huiswerk gedoen want ons was in dieselfde standerd.

Oom Charles was ’n gesiene man en het vir die NP gestaan. Hy het uit sy plek gegaan om stemme te werf. Dit was soms ’n narigheid hoe die mense na die huis toe gestroom het om in die onderstge sitkamer te sit en vergadering hou. Tante was nie baie lief daarvoor nie, maar sy het hom bygestaan.

Oom Charles was ‘n baie deftige man. Hy het altyd so n donker bruin pak gedra, mét ’n onderbaadjie.. Hy het sy skoene mooi blink gepoets. Hy het nogal so vol bos rooibruin hare gehad wat hy in ’n middelpaadjie gekamam het. Plat en blink. Hy het homself glad geskeer, behalwe vir ’n parmantige snor wat op sy bo-lip gepronk het. Hy was tog altyd so besorgd oor die snor gewees. Die ding met olie besmeer, gekam, gedraai en gestreel. Hy het vir ure voor die spieel gestaan om die snor perfek te kry.

Hy het ’n hoed gedra met so ’n cheeky pouveertjie in die kant. Hy het dan altyd die hoed so met sy duim, vysvinger en middelvinger opgelig as hy mens gegroet het. Net so ’n entjie van sy kop af, nie heeltemal af nie. Dan het hy die hoed weer teruggesit en uitgevra oor die familie ens.
As hy by ‘n vertrek sou instap, het hy die hoed netjies afgehaal en onder sy linkerarm gesit, sodat sy regterhand vry was om mense met die hand te groet. “n regte sjarmante man.

 

Tannie Hessie was maar ietwat vreemd. Sy het gesukkel om ’n wag voor haar mond te hou.

Haar hare, altyd, netjies in ’n bolla vasgemaak wat stewig in haar nek gesit het. Vandag nogsteeds. Die mense het altyd gesê dat dit soos ’n vinknes in haar nek sit, vandag nie meer soos vroeer jare nie, maar sy steur haar min.

 

 

“As jy jou aan mense gaan steur, sal die voeëls jou in hullle bekke optel en op ’n ander plek waar jy ontuis voel, gaan neersit” het sy altyd gesê.

Tante dra nog al die jare daai krimpilene agtige one piece rokkies wat so twee vingers bo die knieg sit. Altyd met ’n bypassende truitjie. Sykouse en plat skoentjies. Ek sê altyd:

“Ag Tante, raak bietjie waaghalsig met Tante se klere”

Sy het haarself dan opgeruk en gesê “Ek sal waaghalsig word wanneer die perde horings kry”

Timmothy is Tante en Oom Charles se dogter. Enigste kind. My niggie as mens nou tegnies wil raak. Sy was nooit regtig tuis hier nie. “Ek wil bo my omstandighede uitstyg” het sy altyd gesê.

“Jou omstandighede gaan van jou ’n vrou maak wat haar man kan dien en liefhê”

“Diens” het ek dan altyd so in haar oor gefluister, dan het ons gelag.

Timmothy en ek het goed klaar gekom. Ek het nie juis vreeslik met karretjies, soos die ander nefies, gespeel nie. Timmothy het my geleer van mooi sit, reg stap, goed praat en netjies kyk.

“Kom, dan maak ons of jy die leerling is en ek die onderwyseres” het sy gesê

“Watse klas is dit hierdie?” het ek gevra.

:”Dis ’n sjarmeskool” het sy gesê en haar mond getrek en haar skouers so bietjie opgelig. Baie aansitterig as ek nou daaraan dink.

Sjarmeskool. Bid jou aan. Wat sal ek wat ’n Boerseun uit die vrystaat is wil doen met ’n sjarmeskool. Dis belaglik.

 

Maar hoe meer Timothy die kamma-kamma sjarmeklasse vir my gee, het ek tog begin belangstelling toon en gedink dat sy tog maar ’n punt beet het. Ek het al in boeke gesien dat die Queen van Engeland so vol sjarme is….of altans, ek dink so

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: